Days of Being Wild *WKW*


As Tears Go By'dan sonra, WKW'nin 2 yıl aradan sonra çektiği ikinci filmi Days of Being Wild ile WKW filmografisini adım adım yazdığım yazılarımdan birine hoş geldiniiz!

(Yazarken ben sıkıldım)

Filmin başrollerinde Leslie Cheung, Andy Lau, Maggie Cheung ve Carina Lau, yan rollerdeyse Jacky Cheung ve Tony Leung var. Kısa bir deyişle, yıldızlar geçidine selam durun!  

Bir bad+playboy olan Yuddy (Leslie Cheung), hayali bir denizci olmak iken, hayatın engellerine maruz kalmış bir polis memuru (orantısız güç kullanmayanından) Tide (Andy Lau), Macau'dan kuzeninin yanına Hong Kong'a çalışmaya gelmiş genç bir kadın Su Li Zhen (Maggie Cheung) ve ufak paraların, "küçük işlerin" peşinde olan aciz bir kadın Lulu (Carina Lau). Saatler, dakikalar, unutulmayan sözler... Yalnızlık ve yılgınlık, beklentiler ve hayal kırıklığı... Saatler ve saatler ve saatler. Filmin özeti budur. WKW  her filminde olduğu gibi "romantik" bir hikayeden çok, insanların kesişen hayatlarını "durum" öykücülerinin yaptığı gibi psikolojik etkilere yer vererek orta tempolu bir fimle beyaz perdeye aktarmış. (Ayrıca filmde WKW'nin "saat" fetişi olduğunu düşünmeye başlamadım değil.)

Ne yazık ki, bu güzel görsellik, şiirsel oyunculuk, yalın senaryo ve harika bir yönetmene karşın film gişede çok başarılı olamadı. WKW filmin devamını çekmeyi düşünüyordu. (Spoiler: Tony Leung'un filmin sonlarında görünmesinin sebebi bu.) Ama film başarısız olunca, proje de rafa kaldırıldı. (Filmle ilgili bir not: Bu film aynı zamanda In the Mood For Love ve 2046'nın atası sayılan filmdir. Bu film 60'larda, In The Mood For Love 62'lerde, 2046 66'da geçiyor. ITMFL'da, Su Li Zhen'in hikayesinin devamını, 2046'daysa, bu iki hikayenin devamına ek olarak Lulu ile Chow'un hikayesine tanıklık ediyoruz. Hatta, 2046'da Lulu ve Chow'un birbirlerini önceden tanıdıklarını bahsettikleri sahne Days of Being Wild'ın devam filmine bir göndermedir.) Gönül isterdi ki, o filmde yayınlansın, "ITMFL Dörtülogy"si tamamlansın. (Yine de film bugünlerde Hong Kong'un en iyi filmlerinden biri sayılıyor. Hatta bir parodisi -The Days of Being Dumb- bile çekildi ve Tony Leung ile Jacku Cheung filmde yer aldı.)

"ayaksız bir kuş vardı
her zaman uçar ve uçardı
rüzgarda uyurdu
bir yere konamazdı çünkü,
konduğu anda ölürdü."

"bir kuş vardı
ölene kadar uzandı ve uçtu
asla hiçbir yere gitmedi
çünkü o başlangıçta ölmüştü." 

Gerçekten harika bir film. İzledikten sonra, her şey kafanıza oturuyor. Özellikle bir sahne var ki, beni benden aldı bu filmde:








(bu şahane afiş çalışmasını da paylaşmadan edemedim)

Yorumlar

Popüler Yayınlar